Speculoos chocolade cups

Per Speculooscup (+- 68 g)

Energie: 288 kcal

Vet: 13 g
waarvan verzadigd: 6 g

Koolhydraten: 38 g

Eiwitten: 5 g
Vezels: 3 g

Zout: 1 g

 

Per Pindakaascup (+- 68 g)

Energie: 319 kcal

Vet: 10 g
waarvan verzadigd: 4 g

Koolhydraten: 29 g

Eiwitten: 10 g
Vezels: 5 g

Zout: - 

 

Dessert of tussendoortje (voor of na het sporten)

Voorbereiding 10 min. Kooktijd 1 uur

Benodigdheden voor 8 cups:

Bodem:

  • 200 g dadels
  • 28 g vaste kokosolie
  • 25 g walnoten* (te vervangen door andere noten)
  • Alles één koffielepel*: 
    • chiazaad*
    • hennepzaad*
    • lijnzaad*
    • cacaonibs*
  • 1 scoop vegan protein (vanille of naturel)*
  • 1 eetlepel cacaopoeder

 

Inhoud (vulling):

  • 150 g Lotus Biscoff Speculoos (vul je 6 cups mee)

en/of

  • 50 g pindakaas (vul je 2 cups mee)

 

Topping:

  • Puur chocolade druppels 

of

  • 85% chocolade 

 

Bereiding:

  1. Smelt de kokosolie voor ongeveer 30 sec in de magnetron;
  2. Doe de rest van in de ingrediënten van de bodem in een blender. Mix het ongeveer 30 seconden.
  3. Doe daarna de kokosolie erin en mix het nog 1 a 2 minuten tot het glad gemalen is;
  4. Maak van dit geheel kleine bolletjes en spreid ze 1 voor 1 uit in een cupcake vorm;
  5. Doe de speculoos spread in een kommetje en smelt het in de magnetron voor ongeveer 30 seconden;
  6. Giet daarna de speculoos in de cupjes.
  7. De pindakaas kan je beter op au bain marie manier smelten en daarna in de cupjes gieten.
  8. Doe er gewenste topping erop;
  9. Zet ze ongeveer een uur in de koelkast;
  10. Eet smakelijk!

COuscous met groente, ei en noten

Voor 2 personen, 15-30 min. Voorbereidtijd, Hoofdgerecht Lunch/Diner

 

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 200-250 ml water voor de bouillon
  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • 150 gram volkoren couscous
  • 250 gram sperziebonen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 paprika's, bijv. rood en geel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 - 3 theelepels ras el hanout
  • ½ citroen
  • 40 gram walnoten

 

Bereiding:

  1. Kook de eieren in 10 minuten hard. Laat ze afkoelen.
  2. Breng 200 - 250 ml water met het stukje bouillontablet aan de kook.
  3. Doe de couscous in een schaal, schenk de bouillon erover en roer met een vork. Laat de couscous wellen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  4. Maak de sperziebonen schoon en breek ze eenmaal.
  5. Pel de ui en de knoflook en snijd dit in snippers.
  6. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in blokjes.
  7. Kook de sperziebonen in een bodempje water in ca. 10 minuten gaar.
  8. Fruit de ui en de knoflook met de ras el hanout in de olie zacht. Bak de blokjes paprika mee tot ze zacht zijn. Voeg de uitgelekte sperziebonen toe.
  9. Schep de gewelde couscous door de groente. Maak het gerecht op smaak met nog wat ras el hanout, peper, geraspte citroenschil en citroensap.
  10. Pel de eieren, snijd ze in parten en leg ze op de couscous.
  11. Strooi de walnoten er over.

 

 

Variaties:

De walnoten kunt u vervangen door cashewnoten of als u allergisch bent voor noten kunt u het vervangen door pijnboompitten of andere zaden en pitten naar voorkeur.

Sperziebonen kunt u vervangen door kidneybonen of wortelen. Eieren kunt u vervangen door tofu.

Voor wat extra's kunt u granaatappel in de couscous doen, ter variatie.

 

Serveertips:

Strooi de noten of pitten aan het eind in de couscous.
Doe de couscous in een klein rond schaaltje, draai het daarna over de kop op een bord, versier daarna de randjes met noten of de boven kant met zaden of pitten.
De tofu kunt u in de couscous doen tijdens de bereiding in de pan ipv op het eind net als de ei.
Couscous kunt u ook serveren op een platbord en ter garnering strooit u granaatappel over de couscous en 1 stengel peterselie of basilicum (op de foto) als versiering erbovenop.

 

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk

 

 

Vanille cake

Aantal personen: +- 10 (kleine porties), Bereidingstijd 15 minuten (excl. baktijd)

 

Ingrediënten:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
  • 75-100 gram ruwe rietsuiker
  • 125 gram plantaardige margarine
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 275 ml vanille soja-dessert
  • 1/4 theelepel amandel en/of vanille essence
  • 1 snufje zeezout
  • zo nodig soja-melk


Bereiding:
Los de suiker op in de margarine op een laag vuurtje en laat het geheel weer afkoelen. Mix
in een aparte kom de droge ingrediënten. Voeg het margarine-mengsel toe en mix dit
grondig. Voeg daarna soja-dessert en amandel en/of vanille essence toe. Als het mengsel te
droog lijkt, voeg dan wat soja-melk toe tot er een dikke vloeibare deeg massa ontstaat.
Afhankelijk van het gebruikte meel moet er meer of minder vloeistof toegevoegd worden.
Volkorenmeel absorbeert meer vloeistof dan gewoon meel. Giet het mengsel in twee +/- 16
cm ronde bakvormen of in een broodvorm. Bak de cake in een middelmatig verhitte oven
(+/- 200°C) in ongeveer 40 minuten gaar of maak mini cakejes in bakvormpjes in ongeveer
20 minuten. Om te testen of de cake gaar is kan men een warm mes in het midden steken;
Het moet dan weer schoon uit de cake komen. Als de cake gaar is moet hij wat los van de
vorm komen en moet de bovenkant stevig aanvoelen.